Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vart tog länken till "Omstart" vägen?

Hej, jag var inne på eran sida och letade efter länken till "Omstart" men nu hittar jag inte den. Är den borttagen?

Kommentarer

 • Hej,

  2011 lanserade Saco sajten Omstart som vände sig till invandrade akademiker med information om ett stort antal av Sacos yrken och ingångar för att underlätta etableringen på svensk arbetsmarknad. Förhoppningen var att en mer övergripande webbsajt i statlig regi skulle utvecklas.

  Kring år 2010 konstaterade Saco bristen på samlad information och vägledning för nyanlända akademiker. År 2011 lanserade Saco därför sajten Omstart som byggde på information om ett stort antal av Sacoförbundens yrken och utbildningar. Sajten har tjänat flera syften men inte minst att uppmärksamma regeringen och andra beslutsfattare på problemet med bristen på samlad information för nyanlända akademiker. Däremot har det med begränsade resurser varit svårt att nå fram till målgruppen med innehållet. Nyanlända akademiker är egentligen inte en målgrupp utan ett flertal som kräver dels mycket information dels reklamsatsningar för att kunna nås på ett effektivt sätt. En webbsajt kräver naturligtvis också mycket underhåll för att vara aktuell.

  En del av syftet med Omstart var att påverka statsmakterna att själva lansera en webbplats med innehåll som har bättre möjligheter att nå de nyanlända akademikerna. Sedan några år finns nu webbplatsen Information Sverige och det är länsstyrelsernas gemensamma portal för samhällsinformation till nyanlända. Den fyller många men ännu inte alla de behov som invandrade akademiker har.

  Omstart har nu avvecklats som egen webbsajt men delar av innehållet har flyttats till andra delar av Saco.se, främst studievalssidorna. Delar kommer även att flyttas till de engelska sidorna. Saco kommer att fortsätta påverka för att underlätta invandrade akademikers etablering på svensk arbetsmarknad. Regeringen saknar en samlad strategi. Det finns fortsatt behov av lättillgänglig och målinriktad information, där bland annat validering och vägledning via studie- och yrkesvägledare inom högre utbildning är en viktig del.

  Vänligen,
  Josefin Redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.