Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad är Saco-S?

Jag arbetar statligt och har hört talas om Saco-S. Vad är Saco-S? Behöver jag vara med i ett Sacoförbund för att vara del av Saco-S?

Kommentarer

 • Saco-S är en förhandlingsorganisation för statligt anställda akademiker. Totalt består Saco-S av 19 Sacoförbund och företräder närmare 87 600 medlemmar.

  Saco-S driver frågor på central nivå med Arbets­givarverket som motpart, och tecknar grundläggande kollektivavtal om exempelvis pensioner, allmänna anställningsvillkor, semester, sjukersättning och föräldraledighet.

  Som akademiker i staten och medlem i ett Sacoförbund omfattas du av Saco-S förhandlingsverksamhet. Fackliga frågor om löne- och anställningsvillkor är gemensamma för alla statligt anställda akademiker. Därför har förbunden slutit sig samman och bildat Saco-S.

  Läs mer om Saco-S här.
  Agnes Redaktör
 • Vad gör Saco-s idag för äldre akademiker (>65 år, >68 år), dvs när fast anställning ha upphört? Jag tillhör gruppen 'senior professorer' på ett universitet (KI). Vi har nu max 50% anställning i max 5 år efter anställningens avslut, ej sjukförmåner, lägre arbetsgivaravgift för arbetsgivaren. Ändå ses vi av åtminstone några chefer som en form av belastning, man oroar sig för en utträngningseffekt på yngre. Många äldre har goda kontaktnät, undervisar och forskar med framgång, tar in stora anslag. Själv tror jag att en attitydförändring hos AG borde efterfrågas.
  Claes Frostell
 • Hej Claes!

  Tack för din fråga till oss här på Sacokansliet.

  Saco-S är en gemensam förhandlingsorganisation för 19 Sacoförbund inom statlig sektor. Saco-S lyder – trots namnet – inte under Saco som centralorganisation för samtliga 21 akademikerförbund.

  Du lyfter viktiga frågor och vi kommer skicka detta vidare till företrädare för Saco-S förhandlingsledning.

  Här kan du läsa mer om Saco-S. 

  Vänligen,
  Josefin Redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.