Tagit ut för mycket semester?

Jag slutar min statliga anställning den 3 aug 2018. Är över 40 så jag har 7 veckors semester. Kom nu tillbaka från semestern och ser att de 8 semesterdagar som jag hade kvar (som jag skulle tagit ut i höst om jag jobbat kvar) var borta och att jag hade fått avdrag på lönen för att jag tagit ut för mycket semester under juli. Ringde lönekontoret och hon sa att det berodde på att jag slutar den 3:e och att jag då tjänat in mindre semesterdagar i år. Stämmer detta? Är det per kalenderår man tjänar in semestern?

Kommentarer

 • Hej Agneta,

  Tack för din fråga.
  För statligt anställda gäller generellt att man har 35 dagars semester när man är över 40 år. Din rätt till semester regleras i kollektivavtalet Villkorsavtal-T och i lokala kollektivavtal.

  För att semestern ska vara betald måste den vara intjänad, det vill säga att du jobbat eller förväntas jobba så att du tjänar in betalning för semestern. Om du inte har tjänat in semestern kan du ha rätt till obetald semester.

  Intjänandeår är det år du kvalificerar dig för semester och semesterår är det år du tar ut semestern. Som statligt anställd är sammanfaller intjänandeår med semesterår och är detsamma som kalenderår. Det innebär att det är din anställning under innevarande kalenderår som ligger till grund för din semester under detta kalenderår. Detta kan påverka hur många betalda semesterdagar du har rätt till.

  Jag rekommenderar att du kontaktar det Sacoförbund du är medlem hos för att få ytterligare hjälp med din fråga. Du hittar kontaktuppgifter till samtliga Sacoförbund här.

  Vänligen,
  Kristina Redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.