Semesterväxling

Hej. Jag har fått information att som SACO-medlem har man möjlighet att begära semesterväxling, det vill säga växla semesterersättningen mot fler semesterdagar per år (ca 5 dagar extra). Jag har frågat mitt ombud på arbetsplatsen men denne visste inte.
Jag är för närvarande medlem i annat fackförbund men skulle kunna tänka mig att byta fackförbund om detta stämmer. Jag arbetar inom statlig myndighet.
Jessica Pettersson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Jessica!

  Här kommer ett svar från Peter Olding, Chef Federationsstöd, här på Saco:

  Tack för din fråga hit till oss på Sacokansliet.

  Vi på Saco är en centralorganisation för de 21 olika akademikerförbund som är medlemmar i Saco. Det är sedan förbunden som själva eller tillsammans via olika förhandlingsorganisationer träffar avtal om löner och villkor.

  Inom statlig sektor, där ju du arbetar, är det 19 Sacoförbund som tillsammans via förhandlingsorganisationen Saco-S träffar centrala villkorsavtal med Arbetsgivarverket som motpart och som sedan per myndighet via lokala Saco-S-föreningar även kan träffa lokala villkorsavtal baserade på det centrala villkorsavtalet för hela den statliga sektorn.

  Saco-S har jämfört med andra centrala fackliga parter (LO-förbundet SEKO och TCO-förbunden ST, Polisförbundet m.fl.) via OFR S/P/O ett centralt villkorsavtal som ger ett större utrymme för så kallade enskilda överenskommelser mellan en medarbetare och chef om olika former av s.k. löneväxling m.m.. Detta kan sedan regleras olika per myndighet via lokala kollektivavtal.

  Du kan läsa mer om Saco-S här och (i broschyren därom) om enskilda överenskommelser generellt för statlig sektor och Saco-S här: https://saco-s.webshop.pgm.nu/broschyrer-infomaterial.html

  Jag skulle vilja råda dig att kontakta en företrädare för din lokala Saco-S-förening alternativt ett tänkbart medlemsförbund inom Saco för att få mer information. Även din arbetsgivare via din chef borde kunna berätta mer om vad som gäller vid myndigheten i fråga.

  Här kan du läsa mer om olika tänkbara medlemsförbund inom Saco.

  Det är lite oklart för mig vad du menar med att du är medlem i ett annat förbund…

  Vill du ringa mig (Peter) når du mig på 08-6134831.

  Vänligen,
  Kristina Redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.