Hur kan bibliotekarie vara ett framtidsyrke?

Jag läste i er prognos om arbetsmarknaden för de kommande fem åren. Där listas bibliotekarie som ett yrke att satsa på. Men jag undrar hur ni tänker här?
AI-tekniken kommer förmodligen inte att utvecklas linjärt utan accellererande, av den enkla anledningen att AI-system används för att utveckla AI-system.
Just nu fokuserar de stora IT-företagen på att utveckla AI-system som är bra på att söka information, samt att kunna tolka inte bara mänskligt tal utan också förstå vad människor menar. AI-system används också för att söka, kategorisera och tolka information, t.ex i böcker. Och fler och fler läsare kommer ju att använda datorer istället för böcker, och redan nu tar man fram system som kan assistera folk på samma sätt som en bibliotekarie gör idag - fast bättre! Varje bokläsare kommer att ha sin personliga AI-bibliotekarie som kan ge individuella lästips, förklara ord och till och översätta text. Vi går dessutom nu in i en lågkonjunktur så man lär tvingas spara på utgifterna och friställa folk som kan ersättas med billigare lösningar. Bibliotekarier ligger nog i farozonen att bli av med sina jobb! Bibliotek är också dyra att driva, de ska värmas upp, städas, bevakas och repareras bland annat. Att ladda hem en bok, gå en kurs, få olika typer av hjälp, görs snabbare, smidigare och billigare via datorn i hemmet. Jag har läst er beskrivning av bibliotekarieyrket, så jag vet att bibliotekarier gör mer än att bara låna ut och sortera böcker, men ändå kommer AI-system att kunna ta över många av de övriga sysslorna också. Har ni räknat med AI-utvecklingen när ni gjorde er prognos?

Kommentarer

 • Hej RY,

  Tack för din fråga!
  Vi samlar in uppgifterna till vår skrift Framtidsutsikter från våra 21 förbund, eftersom det är de som är experter på de olika branscherna. Vad gäller yrket bibliotekarie har vi hämtat informationen från DIK.

  Prognosen för bibliotekarier har ändrats från att vara i balans till att det råder liten konkurrens om jobbet. Det beror bland annat på att arbetslösheten är rekordlåg och att stora pensionsavgångar väntas. Eftersom fler skolor sannolikt kommer att satsa på skolbibliotek framöver är det troligt att efterfrågan fortsätter öka. En faktor som kan ändra prognosen på längre sikt är om antalet utbildningsplatser utökas, vilket det finns stort behov av. Effekterna av detta kommer dock inte gå att se inom de kommande fem åren.

  Kontakta gärna DIK för att få ett utförligare svar på din fråga, och specifikt vad gäller AI. Deras kontaktuppgifter är:

  E-post: kansli@dik.se
  Telefonnummer: 08-480 040 00

  Vänligen,
  Kristina Redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.