Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur fungerar det med föräldralön och föräldrapenning?

Som blivande förälder undrar jag hur det fungerar med föräldralön och föräldrapenning. Vad innebär föräldralön?

Kommentarer

 • Hej,

  Om du arbetar hos en arbetsgivare som har kollektivavtal har du i stort sett alltid rätt till föräldralön. Föräldralönen är en extra lön från arbetsgivaren utöver den ersättning som försäkringskassan betalar i form av föräldrapenning. Hur mycket föräldralön du kan få beror bland annat på vilket kollektivavtal du omfattas av och hur länge du har varit anställd.

  Läs mer om föräldralön och räkna ut hur mycket just du kan få på den här sidan.

  Vänligen,
  Daniel Innehållsansvarig, digitala kanaler
 • Hej
  Baserar sig föräldralönen på lönen man har precis innan föräldraledighet eller en sammanslagning av årslönen?
  Caroline Johansson
 • Hej Caroline,

  Hur föräldralönen ska beräknas varierar mellan olika avtal. Därför bör man kontrollera vad som gäller på den egna arbetsplatsen. Vi på Saco känner dock inte till något avtal där föräldralönen inte baseras på den aktuella lönen. Att föräldralönen baseras på den aktuella lönen innebär även att en lönehöjning under föräldraledigheten ger en högre föräldralön.

  Vänligen,
  Agnes Redaktör
 • Hej! Jag har rätt till 365 dagars föräldralön från min arbetsgivare. Är det kalenderdagar? Alltså, får jag bara föräldralön under första kalenderåret, och sen brinner det inne, eller 365 dagars uttagna föräldradagar? Jag tar just nu ut endast 3 dagars föräldrapenning i veckan, och undrar om det är smartare för mig att ta ut fler dagar för att maximera föräldralönen?
  Anna
 • Hej Anna,

  Tack för din fråga och jag ber om ursäkt för sent svar!

  I det här fallet råder jag dig att dels kontakta HR-avdelningen på din arbetsplats för att höra efter hur uttag av föräldrapenning får ske, och dels ditt Sacoförbund för ytterligare rådgivning. Villkoren för föräldrapenningen framgår av kollektivavtalet.

  Vänligen,
  Kristina Redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.