Förändring i Konflikträtten

Hur ser Saco på konflikträtten och hur den har föreslagits att ändras?
Peter Pettersson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Peter,

  Sacos bedömning av förslaget är att det i grunden inte ändrar spelreglerna och maktbalansen på arbetsmarknaden. Vi har också bedömt det politiska läget på så sätt att inga förändringar i strejkrätten inte är ett alternativ.

  Med det här förslaget klargörs att syftet med en konflikt ska vara att träffa kollektivavtal. Sacoförbunden vidtar idag inte stridsåtgärder i något annat syfte. Vi tycker att det är rimligt och i enlighet med god sed att förhandlingar med arbetsgivarna om kraven ska genomföras innan konflikt, liksom att andra och helt nya krav därefter inte ska kunna krävas med stöd av konflikt.

  Att det inte ska vara möjligt att kräva att ett kollektivavtal som arbetsgivaren redan är bunden av ska trängas undan gäller redan idag enligt en fast praxis från Arbetsdomstolen och är alltså inget nytt.

  För oss har det viktigaste varit att Sacoförbunden ska kunna företräda sina medlemmar fullt ut på arbetsplatserna och vår bedömning är att de fortsatt kommer att kunna göra det med detta förslag. Läs mer här.

  Vänligen,
  Agnes Redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.